מאמרים, ספר הכנרים

תזונה אצל הכנר

זרעים 

הבסיס להזנת הכנר הוא בורייאה(Canary seed) . יש מקורות רבים לזרע הזה. בדוק שהוא נקי ומבריק. שים קצת זרעים על מגבת רטובה והזרע אמור לנבוט בתוך כמה ימים. זה מוכיח שהזרע חי ומזין.

אחרי בורייאה, הלפתית הכי חשובה. יש מגדלים של כנרים מזמרים שרואים את הלפתית כבסיס המנה והבורייאה כמשנית. תחליף ללפתית זה ניגר, התרכיב הכימיקלי שלו הוא בדיוק כמו לפתית ויותר חשוב, הציפורים נהנות מזה. פישתן (Linseed)  הוא גם עשיר בשומן ובחלבון, אבל לא כל כך אהוב על הכנרים, זרעי בר לחוכית מלאים בזרעים טובים שעוזרים לחמם את הזכר- פרג, זרעי דשא גזר וקנאביס. 

פרג אהוב על ידי הכנר. יש בו המון שמן והוא “מחמם” את הציפור.

שיבולת שועל נותנים מקולפת, יש בה הרבה חלבון. אחרי מאות שנים פותחו תפריטים מורכבים ומעניינים. אל תנסה להמציא אחד חדש. בחר שיטה קיימת והקפד עליה. אם אתה מערבב אוכל או קונה תערובת מוכנה, תמיד בדוק היטב את האיכות. בדוק שהאוכל יבש וללא תולעים.

אם הכנרים שלך מוכנים לאכול חמאת בוטנים, חמאה, או מרגרינה על לחם או טוסט, זה מקור מצוין לשמן זמין.

אל תשכח קלציום (סבידה). בלוק סידן הוא מקור טוב לסידן וגם משחיז את המקור. חול צדפים ופיק בלוק רצויים בכמויות קטנות לעיכול הזרעים. חול מסחרי שכולל מינרלים מספק את כל צורכי הכנר.

ויטמינים ישלימו את החסר בתפריט- מולטי ויטמין, אמינו-ויט, קלציו+ וקאנטקס לכנרי צבע וכמובן מזון ביצים- אדום לכנרי צבע, לבן לכנרים לבנים וצהוב לצהובים.

תוספות כמו ביצים, ירק, פרי, לחם מלא, שיבולת שועל, לפתית, ניגר, ופרג עוזרים לשמור על כנר בריא. רמת החלבון בזרעים היא נמוכה עבור זוגות בוגרים וגוזלים. לחלבון של בורייה חסרות חומצות אמינו חשובות. בגלל זה מוסיפים זרעים עם אחוז גבוה של שמן כמו לפתית, נגר, פרג, וכו’. זרעים מלאים שמן הם גם עשירים בחלבון.

כמובן שישנם מיקסים שכוללים בתוכם את המרכיבים הללו וניתן לרכוש אותם כבר מוכנים: מיקס פרמיום, וסופר פרמיום לכנר.

 

הנבטה

זרעים מונבטים עוברים שינוי כימי ובמצב הזה הופכים להיות תוספת מזינה לאוכל יבש, במיוחד כשההורים מאכילים גוזלים. יש להשרות זרעים (תערובת הבסיס) במים (במעלות חדר) ל-24 שעות ואז לפזר אותם על מגבת לחה ל 24 שעות נוספות.

התוצר הזה נקרא “זרעים חצי מונבטים”, ובו האכל את הכנרים שלך ובמיוחד את הגוזלים.

השאר את הזרעים על המגבת הלחה לעוד כמה ימים וקרא לזה “זרעים מונבטים”, מוצר הנחשב כתוספת מיוחדת לתזונת הציפורים. תן להן לאכול כמה שהן רוצות מזה, לאחר שהרגלת אותן במשך שבוע עם כמויות קטנות כל יום.

בכללי חשוב להוסיף אוכל חדש בכמויות קטנות בהתחלה. אם בכוונתך להוסיף או להוריד פריט מהמזון – עשה זאת הרבה לפני עונת הדגירה. הכנרים צריכים להיות לגמרי רגילים לאוכל שהם מקבלים לפני שהם מתחילים להאכיל גוזלים. למשל אם לא סיפקת חול עד לפני בקיעת הביצים – אל תוסיף, כי תוספת של חול עלולה לגרום לאכילת יתר והריגת גוזלים עם מנת חול.

זכור שסידן אינו מזין לציפור אם לא משולב איתו ויטמין D3 (נקרא ויטמין “קרני השמש”). תדרי אולטרה סגול מהשמש או ממנורה מיוחדת עוזרים לציפור לייצר ויטמין D3 לבד.

אפשר גם להוסיף את הוויטמין באוכל או במים. ויטמינים חיוניים אחרים הם A, B, C וE. כולם קיימים בירקות, בביצים, ובאבקת ויטמינים.

 

מים

מחלות וטפילים עוברים מציפור לציפור דרך צואה במים או באוכל, לכן מומלץ להשתמש במבחנה שבעזרתה אפשר למנוע לכלוך. דאג שהמים והאוכל אינם מונחים תחת מקל עמידה. החלף מים כל יום ורחץ את כלי המים לפני מילוי.

מומלץ גם להשתמש באמבטיה בשביל הכנר שבה מומלץ להוסיף מעט מלח אמבט מיוחד שעוזר לניצוי ולאיחוי של פציעות, תן מים לאמבטיה במעלות חדר, בכלי נפרד ממי שתייה, והסר את האמבטיה מיד לאחר שימוש. שניים וחצי ס”מ עומק מים מספיקים לרחצה. אל תצפה מגוזלים להתרחץ לפני גיל שלושה חודשים.

 

אוכל רך לגדילת גוזלים

יש מגדלים מצליחים שמציעים זרעים מושרים כבסיס לגדילת גוזלים. מתכון אחד הוא: שני חלקי ניגר, שני חלקי לפתית, חלק אחד בורייה, חלק אחד שיבולת שועל. יש להשרות במעלות חדר ל- 24 שעות, לשטוף טוב בתוך מסננת, ולשמור במקרר עד להאכלה. מה שלא נאכל בתוך כמה שעות צריך לזרוק. חשוב מאד לתת מזון ביצים, פירות, ירקות, חול, פחם פעיל, מולטיויטמין אבימקס או BIO-C למים.

לריבוי מוצלח מומלץ להשתמש ב3 הויטמינים הללו

האכלת יד

אם ההורים אינם מאכילים גוזל אתה יכול להאכיל אותו לבד. הכן אומנת, בארבעת הימים הראשונים תן אוכל בחום של º38.8 מעלות. אחרי היום החמישי תוכל להוריד את החום לº26 . תאכיל את הגוזלים עם פורמולה מוכנה של SERINUS לציפורים ושמור על הניקיון.

למד אותו לפתוח את המקור עם השמעת צפצופים וגע בצד של המקור עם טפטפת מלאת אוכל. האכל בזהירות ולאט במעלות המומלצות על ידי היצרן.

כנר שרק בקע ירצה לאכול כמה שעות לאחר מכן. האכל כל 15 דקות או עד שחלק אחד מהזפק מלא. אחרי כמה ימים כל הזפק יתמלא בזמן האכלה ואז אפשר להאכיל כל 20-30 דקות, משך 14 שעות ביום. אחרי 21 ימים הגוזל יוכל לאכול אוכל רך לבד. אחרי עוד 21 ימים הגוזל יכול לאכול זרעים יבשים. הכנר הזה יהיה בלי פחד ומאולף לגמרי.