המדגרות מדמות את האם שדוגרת על הביצים ומספקת להם חום, לחות ומסובבת אותן – במשך תקופה ארוכה. כדי לספק לאפרוחים ולגוזלים סביבה אופטימלית צריך לדמות את התנאים האלה ולהקפיד במיוחד על ארבעה דברים: הטמפרטורה, הלחות, סיבובים ומשך הזמן.
הטמפרטורה של ההדגרה
כשהדגירה מתבצעת באופן טבעי, האם מחממת את הביצים, אבל נדיר שהיא תחמם אותן יתר על המידה. במדגרה, לעומת זאת, צריך לשים לב לטמפרטורה האופטימלית, בהתאם לסוג הציפור. הטמפרטורה המומלצת היא 37.2 – 37.8 מעלות צלזיוס.
אם יהיה חם יותר, סביר להניח שהגוזל ימות, או יהיה בעל מום. כשהטמפרטורה נמוכה מידי, ההדגרה יכולה להימשך זמן רב יותר, הלחות נפגעת וסיכויי ההישרדות של הגוזל פוחתים באופן דרסטי.
ככלל, המדגרות הפשוטות שומרות על טמפרטורה קבועה, ובכל זאת כדי להיות בטוחים ולשפר את סיכויי ההדגרה, אפשר להיעזר במדחום מדויק שייתן לכם אינדיקציה אמיתית מה הטמפרטורה בפנים.
מדגרות ולחות – מה חשוב לדעת?
המדגרות מבצעות בקרת לחות באופן אוטומטי. המטרה היא לאזן את האידוי הטבעי מתוך הביצה. בעניין הלחות אין ממש כלל אצבע, זה תלוי מאוד בסביבה שבה מתבצעת ההדגרה. ניתן לומר שביצי תוכי גדולות זקוקות ללחות נמוכה יותר, וביצים קטנות ללחות גבוהה יותר. הלחות צריכה להיות פחות או יותר סביב 48%.
סיבוב הביצים
בטבע, הנקבה יושבת על הביצים, מזיזה אותם מתחתיה, וגם הופכת אותן – והיא גם זזה בעצמה. חשוב מאוד לסובב את הביצים כחלק מתהליך ההדגרה, במיוחד בשלבים המוקדמים, לכן מדגרה אוטומטית מומלצת יותר מאשר מדגרה ידנית, ובכל מקרה אם בחרתם במדגרה ידנית חשוב לסובב את הביצים לפחות 3 פעמים ביום.
משך ההדגרה
משך ההדגרה משתנה לפי מין העוף. אצל תרנגולות זה 21 יום, שלוים – 18 יום. אצל תוכים זה משתנה, תלוי בסוג התוכי. בכל מקרה, לפני תהליך ההדגרה חשוב להתייעץ עם מומחה ולהבין בדיוק מה משך זמן ההדגרה הצפוי.
סיכויי ההצלחה של ההדגרה
לסיכום, מדגרה טובה תשאיר אתכם עם התעסקות מינימלית ותעשה עבורכם את העבודה, היא תשמור על טמפרטורה קבועה, תסובב את הביצים ותשמר את הלחות ברמה הנכונה. בכל הדגרה עלולים להיות אפרוחים שנפגעו ולא בקעו, זה חלק מהטבע, וזה קורה גם בדגירה טבעית, מן הסתם. גם אם התוצאות אינן משביעות רצון בפעם הראשונה, אל תתייאשו. כתבו את הנתונים ומה עשיתם, וכך תוכלו לתקן ולהשתפר בפעם הבאה.
בהצלחה!