מאמרים, ספר התוכון

התוכון- רבייה וגידול גוזלים

רבייה:

אם התוכונים מוכנים פיזיולוגית להתחיל להתרבות, אז תוך שבועיים עד חודש מהרגע בו הגיעו לכלוב – הנקבה תתחיל להטיל, מומלץ להשתמש בתוסף בריד+ או ויטמין E+SEL אם נתקלים בבעיות רבייה, רוב הזמן היא תשב בתוך התא. הזכר יאכיל אותה דרך פתח התא, וכל יומיים היא תטיל ביצה עד לסך של כ-5-10 ביצים. תוך 18-20 יום יבקע הגוזל הראשון והנקבה תייצר “חלב” מיוחד שבו היא תאכיל את הגוזלים בימים הראשונים. הרכב החלב הוא בעיקר חלבונים, ולכן תצטרך תוספת במנות החלבון בדמות מזון ביצים.
עם הזמן מוסיפה הנקבה גרעינים שלמים לתזונה.

הגוזלים בוקעים בערך ביומיים הפרש אחד מהשני, ולפעמים אפילו נוצר הפרש של שבועיים ביניהם, אך בכל זאת הנקבה יודעת איזה סוג אוכל מתאים לכל גוזל לפי גילו. תוכונים אינם זקוקים לעזרה בגידול משפחתם.
מידי פעם כדאי לבדוק את התפתחות הגוזלים. דפוק קודם על דופן התא כדי לתת לנקבה הזדמנות לצאת החוצה ואז פתח בזהירות את דלת התא והצץ פנימה. במקרים רבים הנקבה מסירה את הנסורת בתא, תוכל להוסיף עוד כאשר הגוזלים מגיעים לגיל שבוע. הנסורת סופגת רטיבות ושומרת על הניקיון. תוך שבועיים ניתן להבחין בצבעם המיועד של הגוזלים ובגיל חודש הם מתחילים להציץ החוצה דרך הפתח. לא רחוק היום בו הראשון יעז לצאת לעולם הגדול. בכלוב זוגי הגוזלים יחזרו לתא גם לאחר היציאה הראשונה ממנו, אבל בכלוב גדול – לא. בינתיים הזכר ימשיך להאכיל את הגוזלים עוד כשבוע, ובמקביל הנקבה תתחיל לדגור שוב. כאשר הגוזלים מסוגלים כבר לאכול לבד,תן להם מזון איכותי, העבר אותם לכלוב בלי תאי הטלה, אחרת הנקבות הצעירות יתפסו תאי הטלה ויטילו ביצים לפני שהגיעו לבגרות מינית, וכך יגרמו נזק לעצמן ולגוזליהן. אם זוג נמצא בכלוב קטן, יש להקפיד שהזכר אינו מטריד את גוזליו ואת הנקבה. במקרה שהוא תוקף אותם – יש להעבירו לכלוב נפרד.

גידול הגוזלים:

בתקופת גידול הגוזלים חשוב לספק יום יום לחם טבול בחלב, מזון ביצים וירק. מזון זה מהווה תוספת חלבון, סידן ואנרגיה, שתורמים לגדילה אופטימלית של הגוזלים. התוכונים לא יאכלו את הכול אבל במשך הזמן הם יתרגלו ואף יעדיפו אוכל זה. תן מעט מכל תוספת כל יום כך שלאחר שעה–שעתיים לא יישאר דבר, אחרת המזון עלול להתקלקל ולגרום להרעלה, מומלץ גם להוסיף מולטי-ויטמין למים אחת ליומיים מפני שהנקבה מוציאה הרבה אנרגיה בזמן זה.
עוד תוספת לתפריט התוכונים היא נבטים מושרים. יש להשרות זרעי נבטים בתוך קערת מים, להחליף את המים בקערה כל יום במשך שלושה ימים ולתת לתוכונים. הנבטים עשירים בחלבונים ומהווים מזון בריא ומזין לתוכונים. כאשר הכול הולך כשורה, זוג תוכונים יצליח לגדל 2-3 מחזורי צאצאים. 4 גוזלים למחזור נחשב כטוב. אל תתייאש אם הדגירה הראשונה לא הולכת כמצופה, האם הטרייה עדיין לומדת ותפקודה ישתפר עם הזמן. אל תיבהל אם גוזלים מתים, תן לטבע למיין, החזקים ישרדו.
ניתן להעביר גוזלים בין קינים כדי להקל על זוגות עם גוזלים רבּים. במידה ועושים זאת, יש להעביר גוזלים אך ורק אל זוג עם גוזלים באותו גיל. עדיף לבצע מעבר לפני שהגוזלים מקבלים צבע. במקרה שזוג מטיל ביצים לא פוריות הוסף לו ויטמין “חימום” BREED+ או ויטמין E+SEL ובינתיים תן לו לגדל כמה גוזלים מזוג אחר, יש סיכוי טוב לביצים פוריות במחזור הבא. עדיף לא להעביר ביצים או גוזלים אם אין צורך.
במקרה ואחד מבני הזוג מת – השני יכול לטפל בגוזלים לבדו. אפשר לעזור בהעברת כמה מהגוזלים לקן אחר, אך ההורה הבודד לא ירגיש עומס יתר בגידול עד שלושה גוזלים.