איזה ציוד דרוש לגידול תוכונים בכלוב תעופה?
ראשית צריך כלוב מתאים.
כל זוג צריך כמטר מרובע. צפיפות גורמת למתח, למריבות ולפציעות.
תאי הטלה ניתן לקנות או לבנות לבד מעץ, כל תא בגודל כ- 20 ס”מ אורך, 20 ס”מ רוחב ו- 20 ס”מ עומק. דיוק אינו חשוב, אבל העץ חייב להיות חזק ועמיד לכרסום. בשליש העליון של התא קודחים חור כניסה ברוחב 5 ס”מ, עם מקל עמידה תחתיו. בצד החיצוני של התא מוסיפים דלת על מנת שיתאפשר לבדוק את מצב הדגירה. לבסוף מניחים בקרקעית תא ההטלה שכבת נסורת בעובי סנטימטר, רצוי לא להשתמש בנסורת מנגרייה שבה יש חומרים רעילים מעץ מחוטא.
רצוי לספק שני תאי הטלה לכל זוג ולתלות אותם אחד ליד השני בגובה שווה, ולעשות להם דלת חיצונית משותפת. כך אפשר להגיע לדלת הבדיקה ולהציץ פנימה מבלי להזיז או להוריד את התא. התא חייב להיות יציב אחרת הביצים יתגלגלו על רצפתו והן עלולות להישבר או לא לקבל חימום מהנקבה הדוגרת, הוסיפו BREED+ או ויטמין E+SEL ומזון ביצים לתוכונים לשיפור תוצאות הרבייה.
כלי מים ואוכל
יש לספק לתוכונים כלי אוכל וכלי מים המעוצבים כך שאינם מאפשרים לתוכונים ללכלך או לפזר את האוכל. התקנת מערכת מים אוטומטית היא הפתרון היעיל ביותר. אם אין מערכת אוטומטית – רצוי להחליף את המים כל יום ולכסות את הכלים בכיסוי מוגבה, מעין שולחן, כך שיווצר רווח בין הכלי ובין המכסה. ברווח הזה יוכלו התוכונים להכניס את ראשם ולשתות.
כאשר בודקים את מצב האוכל בכלי האוכל, שימו לב האם מה שנמצא בכלי הינו גרעינים עם קליפות או שמא פסולת, קליפות בלבד. התוכון מקלף את הגרעין ומשאיר את הקליפות, כך שנדמה שהכלי מלא אוכל אך למעשה הוא מלא בקליפות. על מנת לדעת זאת יש להעביר מדי יום את האוכל מכלי לכלי ברוח. הקליפות עפות ברוח ואילו הגרעינים הכבדים יותר נשארים בכלי. השתתמשו במזון איכותי של דלי נייצ’ר להשגת תוצאות מירביות.
חשוב להכניס את הלהקה לכלוב הגידול ביחד ובו זמנית, כדי למנוע מריבות טריטוריאליות בכלוב. לאחר ההכנסה הראשונה המנע מהוספת זוגות לכלוב, וחסוך לעצמך בעיות.
“קשט” את הכלוב בענפי אקליפטוס או עצי פרי, שים קוביות סידן לכרסום צמוד למוטות העמידה של התוכונים על רשת הכלוב. קוביות הסידן הן מרכיב חשוב בתפריט התוכון, לחיזוק מערכת העצמות ולחיזוק קליפת הביצה, ולכן אני ממליץ גם להשתמש בתוסף סידן קלציו+.