בפרק זה אתאר את התנהגות הגנים השכיחים והפשוטים יותר בלבד.
הצבע הדומיננטי ביותר בטבע הוא ירוק בהיר.
“דומיננטי” פירושו חזק, שולט. כלומר כאשר תוכון ירוק מזדווג עם תוכון בצבע אחר – רוב הגוזלים יוצאים ירוקים. ללא התערבות המגדל, להקה רבת צבעים עלולה “להתדרדר” ולהיות רובה בצבע ירוק.
בין המוטציות הראשונות ישנו ה”לוטינו” – תוכון צהוב עם עניים אדומות, שעדיין מעורר אהדה. אחריו מופיע תוכון בצבע כחול רצסיבי.
זיווג של תוכון כחול יחד עם תוכון לוטינו מאפשר פיתוח תוכון לבקן (עם נוצות לבנות ועיניים אדומות). זיווג של תוכון כחול עם תוכון כחול אחר, נותן רק כחול.
מוטציות נוספות כמו תוכונים בצבע אפור, סגול, שיש או ספנגל (פחות צבע שחור בכנפיים מהרגיל), הם מין תוספת לצבע הבסיסי, הכחול או הירוק.
כדי להוסיף לבלבול, כל צבע יכול להופיע בשלושה גוונים – בהיר, כהה, וכהה מאוד.
לכל ציפור יש שני גנים של צבע – גן גלוי (פנוטיפ) וגן מוסתר (גינוטיפ).
אצל תוכון ירוק המזדווג עם תוכון ירוק דומה, 100% מהצאצאים יהיו ירוקים. אם לתוכון הירוק היה גנוטיפ שגם הוא ירוק ומזווגים אותו עם תוכון כחול – אז כל הגוזלים יהיו בצבע ירוק, אך בעלי גנוטיפ כחול אותו הם מסוגלים להעביר לדורות הבאים.
במצב בו מזדווג תוכון ירוק עם תוכון ירוק, ואיננו מכירים את ההיסטוריה הגנטית של הזוג – יש שלוש אופציות לתוצאה אפשרית:
פנוטיפ ירוק + גינוטיפ ירוק =
הגן הירוק של הזכר מתחבר לגן הירוק של הנקבה והגוזלים הם ירוקים “טהורים”, כלומר – שני הגנים שלהם ירוקים.
פנוטיפ ירוק + גינוטיפ כחול =
הגן הירוק של אחד מבני הזוג מתחבר לגן הכחול המוסתר של השני ואז יוצאים: גוזלים ירוקים “לא טהורים” עם גנוטיפ כחול, גוזלים ירוקים טהורים וגוזלים כחולים.
פנוטיפ כחול + גנוטיפ כחול =
הגנים הכחולים מתחברים. אצל זוג תוכונים עם פנוטיפ כחול וגנוטיפ כחול 100% מהצאצאים יהיו בצבע כחול, כי כחול הוא גן רצסיבי.
עתה נעבור לגן קצת יותר מסובך, גן “אחוזת המין” (Sexlink, גן המבדיל אצל ציפורים בין זכר לנקבה): בגן זה יכולים להסתתר מספר צבעים, אבל ההסתרה קיימת רק אצל הזכר. הנקבה אינה מסוגלת להסתיר גן זה, ואם יש לה את “גן אחוזת המין”- הוא יופיע בפנוטיפ, בגן הגלוי.
דוגמא פשוטה לכך היא הלבקן – תוכון עם נוצות לבנות ועניים אדומות.
אם זכר כחול “טהור” ונקבה לבקנית יזדווגו – כל הגוזלים ייצאו כחולים. אבל אם הזכר הוא הלבקן ובת זוגו היא כחולה, אזי כל הבנים יהיו כחולים וכל הנקבות לבקניות.
אם מזווגים במקרה הזה את האח לאחות, אז מקבלים לבקנים וכחולים משני המינים.
מסובך? למגדל יש שלל אפשרויות לצבעים ולמוטציות חדשות.
מגדל רציני חייב לגדל כל זוג בנפרד כדי להיות בטוח מי האבא. בלהקה גדולה הזכרים אינם ששים לזווג כל נקבה שדורשת… אם מופיע גוזל לבן בקן של ירוקים – סביר להניח שהוא מזכר אחר.
לסיכום, יש שלושה גנים עיקריים:
1. דומיננטי: דרוש הורה אחד בלבד כדי להעביר אותו לדור הבא, כגון ירוק, פאי דומיננטי, ספנגל (כנף בהירה), פנים צהובות, אפור, סגול וכו’.
- רצסיבי: הגוזל חייב לקבל את הצבע משני ההורים, כמו כחול, אפור כנף, קלירוונג, פאי רצסיבי, דיילוט, וכו’.
- גן קשור למין :sexlinked לבקן, לוטינו, אופליין, קינמון, לייסווינג, וכו’.
אפשר להתקדם ולערבב צבעים.
לדוגמא, זכר לבקן המזווג נקבה כחולה עם פרצוף צהוב, יכול לייצר לבקן עם פרצוף צהוב. על-פי הסטטיסטיקה חצי מהנקבות יהיו כאלה. התוצאה היא תוכון יפיפה עם עיניים אדומות ונוצות בצבע לימון, משהו בין לוטינו ולבן.
דוגמא מסובכת יותר היא ה”קשת”: לזווג תוכון צהוב פנים עם תוכון סגול, אופליין או כנף בהיר, ולאחר כמה דורות מגיעים לצבע המרהיב הזה. בהצלחה!