הכנות מוקדמות
כשאפרוח בוקע הוא זקוק לתנאי מחייה אידיאלים ודומים לאלה שבהם היה במדגרה או מתחת לאמא הדוגרת, זאת על מנת לאפשר לו מעבר הדרגתי מסביבה סטרילית, חמה ולחה לטמפרטורות והתנאים שבחוץ. הפתרון הקלאסי הוא אומנת אפרוחים אך יש אופציה גם להכין לבד בקלות יחסית.
אפרוח מטבעו הוא יצור שמסוגל להתמודד לבד לאחר בקיעה בשונה מגוזל ולא צריך שיאכילו אותו…לכן עלינו רק להתאים לו את התנאים כדי שישרוד, בפרק זה נדבר על הכנת אומנת לאפרוחים.
דבר ראשון יש לסדר כלי שמתאים בגודלו לכמות האפרוחים שבקעו..שיהיה להם מקום לזוז בחופשיות, אפרוחים אוהבים לחקור ולהתרוצץ…השתמשו בקרטון, אקווריום ישן, קופסת עץ או מיכל פלסטיק (יש לקחת בחשבון שקרטון סופח לחות ותצטרכו להחליפו לאחר כמה ימים)
מעל האומנת נתלה מנורת חימום- אני ממליץ על מנורה קרמית כזו שלא מפיצה אור, אך ניתן גם להשתמש בנורת להט רגילה של 40-60 וואט, נסו למקמה במרכז כך שפיזור החום יהיה אחיד, מקמו אותה כ10-15 ס”מ מעל ראשי האפרוחים- אנו רוצים סביבה של כ 32-24 מעלות…החימום הוא מאד חשוב אך יש לשים לב שלאפרוחים לא חם מידי- אם הם בורחים מהמנורה לצד האומנת עליכם להגביה את המנורה או לשים מנורה בעלת הספק נמוך יותר- אם הם מתקבצים כקבוצה מתחת למנורה- קר להם..הגבירו את ההספק או כסו את חלקה העליון של האומנת (השאירו פתחי חמצן) אנו שואפים לראות את האפרוחים מפוזרים בצורה שווה בכל חלקי האומנת, כך נדע שהחום מתאים (ניתן גם לשים מד טמפרטורה)
לימים הראשונים שימו כלי אוכל נמוך ופתוח כך שיהיה לאפרוחים קל למצוא את האוכל,לאחר שיגדלו קצת, עברו לכלי סגור כדי למנוע לשלשת על המזון.
שימו כלי מים קטן וסגור (פעמון) כדי למנוע טביעה של אפרוחים.
איבזור האומנת
אני ממליץ לתת בשבועיים הראשונים מזון ביצים משולב עם סטארטר אפרוחים המכיל בתוכו קוקסידיוסטאט שזהו חומר נגד קוקסידיה ( מחלת מעיים שכיחה אצל אפרוחים המתבטאת בצואה דמית ומובילה לעיתים למוות ) ולערבב עם מזון ביצים המכיל הרבה ויטמינים שעוזרים לגדילה תקינה, עליהם מומלץ לפזר בשבועיים הראשונים לחייהם פרוביוטיקה ומולטי ויטמין לחיזוק המערכת החיסונית העדינה.
מומלץ להשתמש באומנת במצע- לספיחת מים שנשפכים, לשלשת וכו- אני משתמש בחצץ גרוס המכיל קוקסידיוסטאט אך ניתן להשתמש גם בקש, חול ים או נסורת דחוסה– חשוב שלא תהיה מנגריה כי יכולה להשאיר שאריות כימיקלים לכן קנו בחנות חיות, הקפידו להחליף את המצע לפחות אחת לשבוע.
שימו לב ללשלשת שנדבקת לטוסיק של האפרוחים- הפרוביוטיקה אמורה למנוע את זה אך במקרה שיש לשלשת דבוקה היא עלולה לגרום לחסימת מעיים ולמוות, קחו מטלית עם מים חמימים ונקו אותה בעדינות, כמו לתינוק בן יומו (:
בערך בגיל חודש ( תלוי בעונה ) כבר תוכלו להעביר אותם החוצה כדי שיוכלו לספוג ויטמינים מהשמש והמהאדמה ולחזק את המערכת החיסונית שלהם, גם מעבר זה יש לעשות בהדרגה.