מאמרים, עופות ויונים

הדגרת ביצים במדגרה “פויסור” 51 ביצים

מדגרת “פויסור” הרומנית

מגיעה במספר וריאציות- 2 ידניות ו2 אוטומטיות. ההבדל ביניהן הוא שבידניות יש צורך לסובב את הביצים בצורה ידנית 3-4 פעמים ביום ובאוטומטיות ישנו מנוע שמסובב את הביצים למעננו, ובכך מדמה את הדגירה של התרנגולת.

במאמר זה אסביר על הדגרת ביצי עופות קרקע בלבד ואתייחס למדגרה שבה אני משתמש (כיום) מהסדרה והיא ה204 האוטומטית שבה ניתן לכוון את הטמפ למעלות המבוקשות (טווח של 25 עד 41) ולהדגיר גם ביצי תוכים וזוחלים שצריכים טמפ שונות מביצי עופות (מגיעה עם מתאמים לביצי שליו/תוכים)

אופציה הזו מאפשרת לנו לכוונן מעט את המעלות כשאנו מדגירים בחורף כשממש קר או בקיץ שהטמפ עולות, המדגרות עשויות מפלסטיק ומושפעות מהטמפ החיצונית (מומלץ להדגיר בחדר ממוזג שלא מגיע ל30 מעלות ומעלה). מוסיפים מד טמפ חיצוני ובכך ניתן לדעת כמה הסטייה ואיך נתקן כדי להגיע לאיזור ה 37.5 מעלות, במדגרה האוטומטית עם הטמפ הקבועה, לא ניתן לעשות זאת והיא בעיקר טובה להדגרה בעונת האביב.

איסוף הביצים

אני אוסף ביצים במשך 10-14 ימים לפני שאכניס למדגרה (בחורף מעט יותר ובקיץ פחות) ושומר אותם בחדר עם טמפ פחות או יותר קבועה בקרטונים עם השפיץ כלפי מטה (חשוב), יש לוודא שהביצים נקיות מצואה, ניתן לנקות בעזרת מטלית לחה במקרה הצורך.

חיטוי

נחטא את המדגרה לאחר כל הדגרה עם סקוץ’ (עדין ולא גס) סבון, מים וחומר חיטוי, על מנת למנוע היווצרות חיידקית בהדגרות הבאות. בשימוש הראשון אין חובת חיטוי אך מומלץ. ניתן להשתמש בכל חומר חיטוי בהתאם למינונים המומלצים (כלור, ברומוספט וכו)

תהליך ההדגרה

לפני שנכניס את הביצים, נוודא שהמדגרה פועלת כמו שצריך ולכן נפעיל אותה ל24 שעות לוודא שהכל תקין.

המדגרה מגיעה מכוונת לטמפ המבוקשת, נמלא כוס מים (מי האידוי) במרכז ונוסיף לה מעט חומר חיטוי (אני משתמש ב2-3 טיפות ברומוספט) , על מנת להגיע לאחוזי לחות של 60%-70% שאותם נראה בצג. כל פעם שהצג מראה פחות מ45% נדע שהמים עומדים להיגמר ונוסיף עוד כוס אחת במרכז, נוודא שהכבל מחובר לחשמל (למי ששכח במקרה) וכבל אחד מחובר למנוע שמסובב את הביצים, יש לשים לב שהמגש מחובר למנוע (ישנו פין שיוצא מהמנוע ומתחבר לנישה שנמצאת במגש) אם לאחר 24 שעות נראה שהכל עובד טוב, ניתן להכניס את הביצים להדגרה, אני ממליץ בחום להכניס סבב אחד של ביצים בכל הדגרה ולא קבוצות קטנות של ביצים שיסבכו אותנו אחכ בשלב הבקיעה.

נניח את הביצים עם ה”שפיץ” כלפי מטה .

*טיפ קטן ממני- שימו לכם תזכורת מתי אמורות הביצים לבקוע, ויותר חשוב מכך- מתי להעביר את הביצים לרשת הבקיעה (ביום ה18).

במהלך 18 הימים הבאים עלינו לשמור על המדדים תקינים, ניתן לבצע “הנרה” בעזרת פנס פשוט לאחר שבוע או שבועיים ולבדוק אם ישנו עובר שמתפתח בפנים.

Lockdown- שלב הבקיעה

זהו השלב החשוב ביותר ובו נעזור לאפרוחונים לצלוח את הבקיעה, נוציא את כל הביצים ונבצע “הנרה”, ביצים ריקות נשים בצד (אם לא נרקבו ניתן לבשל לתרנגולות למאכל) ונוציא את מגש הביצים כדי לאפשר לאפרוחים לבקוע על רשת ולא על מגשים שמסתובבים ועלולים לשבור להם את הרגליים העדינות. נוסיף 3-4 כוסות מים בהיקף המדגרה ובכך נעלה את הלחות ל70%-80% שיעזרו לאפרוח לשבור את הקליפה ולצאת ממנה בלי שיתייבש.

כעת נשמור על המדגרה סגורה- בלי לפתוח בכלל, לא להתפתות להציץ, כל בריחה של לחות יכולה להזיק לאפרוח שנמצא במאמץ אדיר לצאת (יכול לקחת גם מעל 24 שעות מהשבירה הראשונה) זה גם השלב להכין אומנת דלוקה ומחוממת (35 מעלות) שתקדם את פני האפרוחים.

לאחר שיצא האפרוח הראשון והתייבש לחלוטין, נחכה עוד 24 שעות (אין לאפרוח בעיה גם 48 שעות ראשונות ללא מים ומזון) ואז נפתח את המדגרה, נעביר בעדינות אחד אחד את האפרוחים לתוך האומנת שהכנו מראש.

לקריאה לגבי הכנת אומנת לאפרוחים