האכלת יד של תוכים

מתי כדאי לתת האכלת יד
1- בכדי לעזור להורים לגדל גוזלים שללא עזרתנו לא היו שורדים, לעיתים יש יותר מידי גוזלים בקן או שאחד מההורים נפטרים וזה יכול לגרום להורה שנותר לנטוש את הגוזלים, במקרה זה ניתן להשאיר את הגוזלים בקן ולעזור בהאכלה. לכל ציפור יש פורמולה מיוחדת להאכלת יד של חברת פסיטאקוס- ספרד.
2- אפשר להוציא את הגוזלים לאומנת אם רוצים שהנקבה תמשיך להטיל, עם זאת כדאי להשאיר את הגוזלים בקן לפחות לשבועיים עם ההורים על מנת שיקבלו חיסון טבעי ושהמערכת החיסונית שלהם תתחזק.
3- אם הזוג שובר ביצים ניתן להוציא את הביצים ולהדגירם במדגרה– זהו מכשיר ששומר על טמפרטורה ולחות קבועה (ניתן למצוא אצלנו בחנות), מהיום שהגוזלים בוקעים יש להאכיל אותם מהיום הראשון עם הפורמולה המתאימה להם, את ההאכלה מומלץ לעשות עם זונדה המתחברת למזרק שעוזרת במתן הפורמולה הישר לתוך מקור הציפור או לזפק במקרה שהציפור ממאנת לאכול. ניתן למצוא פורמולות לכנרים ופינקים, לפרקיטים (קוקטיל תוכון ועוד), ולתוכים גדולים (ג'אקו/ ארה, קקאדו/ אקלקטוס ) ועוד…
תהליך ההאכלה
קודם כל עלינו לדאוג לתנאים מתאימים לגוזל לכן נשתמש באומנת גוזלים שבעזרתה נוכל לקבוע טמפרטורה רצוייה ולעכוב אחריה.
1- בכל סוגי הציפורים מכינים את הדייסה להאכלת היד של פסיטאקוס עם מים רותחים ע"מ שתתמוסס כמו שצריך ושלא יווצרו גושים, לאחר מכן ניתן להוסיף מעט מים פושרים ע"מ להגיע לטמפ הרצויה שלנו שהיא בסביבות ה 40 מעלות, אסור שהדייסה תהיה רותחת מידי כי היא עלולה לשרוף את זפק התוכי ואסור שתהיה קרה מידי כי זה עלול לגרום להיווצרות חיידקית (הדייסה "יושבת בתוך הזפק כמה שעות עד לעיכול) לכן מומלץ להשתמש במד חום ולתת בטמפרטורה מדויקת.
2- היחס בשבוע הראשון צריך להיות 4 חלקי מים ל1 דייסה, לאחר שבוע 3 חלקי מים ל1 דייסה ( או בהתאם להוראות היצרן ). בהאכלת יד מומלץ להוסיף תרחיף ניסטאטין רדי-מיקס (תרופה אנטיבקטריאלית) פעם ביום לאחת ההאכלות כדי למנוע התפתחות פטריות במקור ובמערכת העיכול.
3- צריך לשטוף את המזרק והזונדה טוב טוב לאחר השימוש- עם מים וסבון, חשוב לשמור על סטריליות וכמובן שאסור בשום פנים ואופן לשמור מזון מעורבב, צריך להכין כל פעם מנה טריה ואת השאריות לזרוק.
אילוף הגוזל
אם רוצים גוזל לריבוי עתידי, לא מומלץ לעשות החתמה- גוזל שגדל לבד מגיל יום צריך דמות של ציפור אל מול עיניו ולא של בן-אדם. חוות גידול ידועות בעולם לשימור זנים מיוחדים משתמשים במסכה של ציפור ע"מ שיגדל עם התחושה שציפור גידלה אותו וכך יוכל בעתיד להתרבות.
אם אתם רוצים שהתוכי יהיה חיית מחמד לבית- החתמה היא הדרך הנכונה, ציפור שגדלה כמה שבועות בקן איננו מוחתם ויש צורך בהשקעת מאמץ במשחק עימו ולא רק במתן מזון עם מזרק.
ציפור היא כמו גור כלבים, היא אוהבת לשחק ודורשת תשומת לב. לג'אקו או ארה יש רמת משכל של ילד בן 4, תוכי מוזנח (במיוחד ה"חכמים" יותר כמו ג'אקו, ארה, קקאדו וכו) יכול לפתח בעיות התנהגותיות (פסיכולוגיות) אם לא מקבל מספיק יחס, הם עלולים להתחיל למרוט את נוצותיהם, לפתח רגשי קנאה לאדם ספציפי, ולהתחיל לנשוך…( ניתן להיעזר במוצר שנקרא no-pick )לכן מי שלוקח תוכי הביתה צריך להבין שישנה אחריות לטפל בו ולהקדיש לו זמן בכל יום- כמו לכלב. תוכים גדולים יכולים לחיות עד 50 שנה ויותר…
אצלנו גומלים את הג'אקואים בעזרת כופתיות מיוחדות , רוב התוכים הגדולים מתים מהשמנת יתר בשבי בעקבות תזונה לקויה. כופתיות פותרות את הבעיות- זו בעצם כופתית דחוסה שבתוכה יש את כל המינרלים, הויטמינים והמה שדרוש לתזונה בריאה ותקינה של התוכי שלכם. כמובן שיש מבחר גדול של כופתיות שניתן להתאים לפי סוג התוכי.